Pendapatan Berangkai Dalam Industri Travel

Pelancongan adalah industri dalam mencari pendapatan secara jemaah dan ia berangkai. Katakan seorang pelancong yang ingin melancong ke sebuah negara. Maka pendapatan akan mula di hasilkan yang bermula dari..
 
#1- Syarikat Penerbangan
Inilah kos pertama yang akan dikeluarkan pelancong tersebut. Sekarang lagi lah syarikat penerbangan sudah berjaya hasilkan pendapatan masa depan setahun lebih awal dari tarikh penerbangan. Low Fare katakan..
 
#2- Pekerja Airport
Pengunjung yang masuk akan melalui airport. Selain memperolehi pendapatan melalui airport tax. Airport juga memperolehi pendapatan dari peniaga-peniaga yang menyewa tapak di dalamnya. Sekarang sudah menjadi trend airport sudah macam shopping kompleks. Semua lengkap. 
 
#3- Transport
Teksi, Bus, Limo, Kereta Sewa, LRT yang akan membawa pelancong tadi ke destinasi mana yang nak dituju.
 
#4- Penginapan
Hostel, Homestay, Hotel, Chalet, Room, Resort untuk pelancong tadi menginap.
 
#5-Food
Restoran & Cafe. Tempat makan memang keperluanlah kan.
 
#6- Tarikan (Attraction)
Zoo, Them Park, Muzium, Hutan/alam semulajadi, Tempat bersejarah (Historical place), Kawasan perangainan tinggi, Pantai, Pulau, Mall.
 
Memang ada yang datang ke sebuah negara kalau bukan sebab kerja adalah sebab tarikan yang ada disebuah negara. Sebagai contoh kilomanjaro pelancong datang selain nak tengok binatang-binatang yang ada mereka juga nak lihat ciptaan terhebat pandangan yang mempersonakan disana.
 
Pelancong datang ke Bromo sebab nak lihat sendiri tarikan utama yang ada di sana. Bukan sebab nak melepak tanpa hala tuju. Ia mesti ada sebab dan sebab itu adalah sebab Tarikan.
 
#7- Aktiviti
Tours, Shopping, Hiking, Bird Watching, Meeting, Conference dan pelabagai lagi.
 
Ada pelancong yang melancong sambil mahu lakukan aktiviti yang di minati. Dia suka tengok burung jadi dia datang ke sebuah tempat yang boleh dia lihat keindahan alam sambil melihat burung-burung yang ada. Setiap kali mereka mahu beraktiviti maka setiap kali itu juga pendapatan akan terhasil.  
Sumber Gambar : Pranav Bhasin

Leave a Reply