Marketing

Asas Customer Avatar Yang Perlu Anda Tahu Dalam Bisnes Travel

Secara ringkas ada 2 bahagian penting yang anda perlu tahu mengenai customer avatar. Demografi Demografi pelanggan adalah mengenai diri pelanggan itu sendiri sebagai contoh umur, jantina, pekerjaan dan di mana mereka tinggal. 2.Psikografi Psikografi pelanggan pula adalah mengenai psikologi mereka seperti impian, ketakutan dan masalah yang sedang hadapi. Saya pecahkan hal ini kepada positif & …

Asas Customer Avatar Yang Perlu Anda Tahu Dalam Bisnes Travel Read More »

Kenapa Database Penting Dalam Bisnes Travel

“…Database Is King…” Pernah dengar istilah di atas…? Kalau anda pertama kali dengar maka anda perlu hadam ini betul-betul.. Secara ringkas… Kenapa database ini adalah nadi untuk sebuah bisnes travel itu bertahan (long life)? Agar kita boleh engage dengan pelanggan. Rujukan data seperti berapa ramai prospek, berapa ramai pelanggan dan berapa ramai pelanggan tetap kita …

Kenapa Database Penting Dalam Bisnes Travel Read More »

1 Aktiviti Ini Anda Perlu Buat Sebelum Jualan

Sebelum kita boleh buat closing sales, sebelum kita boleh buat follow up, sebelum kita boleh approach pelanggan sebelum kita buat boleh prestatation dan proses-proses jualan. Kita perlu buat aktiviti ini. [su_pullquote]MARKETING.[/su_pullquote] Saya gelar ini adalah hukum fizik dalam proses jualan.Ya… Sebelum aktiviti jualan sales dapat kita lakukan. Kita perlu buat marketing terlebih dahulu.   Jom …

1 Aktiviti Ini Anda Perlu Buat Sebelum Jualan Read More »

Apa Itu Copywriting? Kenapa Copywriting Penting Dalam Bisnes Travel?

Mungkin anda pernah dengan istilah copywriting sebelum ini di mana-mana. Namun dalam post ini saya akan terangkan sekali lagi secara ringkast. Apa itu copywriting & Kenapa copywriitng ini penting dalam dunia bisnes travel. Ok tanpa berlengah lagi.. Jom mulakan.. Sekali lagi.. Apa itu copywriting? Untuk mudah faham copywriting ini adalah susunan sturktur yang mantap dalam …

Apa Itu Copywriting? Kenapa Copywriting Penting Dalam Bisnes Travel? Read More »

4 Tips Bila Salas Bisnes Travel Jatuh Mendadak.

Bisnes Travel saya drop menjunam? Saya blur apa saya nak buat. Jawapan pertama dan jawapan gembira anda perlu tahu adalah. Bukan bisnes anda seorangs saja yang drop dan apa lebih penting untuk anda tahu bukan industri travel saja yang sedang demam teruk tetapi semua industri sedang menjunam. Jadi tak perlulah cemas sangat kerana semua orang …

4 Tips Bila Salas Bisnes Travel Jatuh Mendadak. Read More »

Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel

Kerap kali saya bertanya kepada owner-owner bisnes travel baru. Bagaimana tuan buat pemasaran bisnes travel? Kebanyakan memberi jawapan lebih kurang sama begini. Saya company kecil saja tuan. Belum ada modal untuk sertai MATTA FAIR. Jadi pemasaran yang saya buat buat masa ini adalah menggunakan  flyer, print bunting, banner yang disangkut kan di pokok-pokok taman perumahan, …

Channel Pemasaran 2017 Paling Berkesan Untuk Bisnes Travel Read More »

Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali.

[su_quote]Ada orang sekali pandang dah jatuh cinta. Ada orang kali ke-3 pandang dan kenal baru jatuh cinta. Ada orang dah 99 kali kena approach baru jatuh cinta.[/su_quote] Begitulah dalam kita memasarkan produk tourism kita. Siapa yang duduk dalam pemasaran memang tak akan boleh berhenti sampai bila-bila. Marketing department ini memang penat, memang lengis, memang letih. …

Travel Marketing Itu Perlu Buat Berulang Kali. Read More »

mengapa-niche-penting-dalam-perniagaan

Niche: Mengapa Penting Dalam Industri Pelancongan

Mahu tahu orang tersebut faham atau tidak mengenai apa yang ditawarkan, cuba tujukan soalan kepada mereka. Sebagai contoh jika dalam industri pelancongan ini cuba tanyakan pada pengusaha travel apakah niche mereka dalam industri. Jika beliau jawab semua jenis servis mereka tawarkan maka kita boleh buat dua kesimpulan utama iaitu sama ada beliau ingin menyorokan info mengenai …

Niche: Mengapa Penting Dalam Industri Pelancongan Read More »

5 Tips Menambat Hati Pelanggan Pertama Agar Menempah Pakej Percutian Dari Anda

5 Tips Menambat Hati Pelanggan Pertama Agar Menempah Pakej Percutian Dari Anda

#1- The Power Of Now “Impression is first. Not second” Siapa yang tidak suka sekiranya kita dilayani dengan segera. Zaman ini kalau anda menangguh bermakna anda terus tertinggal. Pelanggan mempunyai terlalu banyak pilihan. Oleh itu mereka akan menghantar sebarang pertanyaan melalui whatsapp,inbox fb, mesej mahupun komentar di mana-mana laman social milik anda maka segeralah untuk …

5 Tips Menambat Hati Pelanggan Pertama Agar Menempah Pakej Percutian Dari Anda Read More »

Kesan Social Media Marketing Dalam Industri Pelancongan

Pergh tajuk post dah macam thesis dekat Universiti. Yer.. memang saya di universiti pun.. Universiti of Life.. real punya universiti. Ok lupakan pasal universiti mari kita tumpukan sekejap topik penting ini. Sebenarnya untuk bincangkan tajuk social media marketing ketika ini sudah agak ketinggalan. Tapi disebabkan topik ini dikhususkan dalam industri pelancongan maka ia boleh dikatakan masih …

Kesan Social Media Marketing Dalam Industri Pelancongan Read More »